Review: Kefirko Kefir Maker

Het maken van kefir is erg gezond voor onze darmen, echter de bijna berg afwas die vaak gepaard gaat met de bereiding zorgt dat velen onder ons snel afknappen. Het is ook vaak een hele opdracht om een geschikt zeefje te vinden dat past op jouw potjes en toch de korreltjes niet door laat.  Het kan echter ook heel eenvoudig....

Review: Kefirko Kefir Maker

Kefir maken, een tijdrovende bezigheid...

Bij mij is de vele afwas en het gebrek aan tijd de grootste reden waarom ik het kefir maken tijdelijk opgegeven had.  Ik had geen zin om elke dag te knoeien met mijn bokaal, keukenrol, zeef en opvangbakje.  Gezien ik het zo zonde vind om iets verloren te laten gaan zat ik ook elk keer te prutsen om alle korreltjes uit de gaatjes van mijn zeef te peuteren.  Op zich is deze manier van werken niet zo hygiënisch: het is altijd verstandig om de bacteriën zo min mogelijk te verstoren met je vingers.

...of toch niet?

Dus hop, kefir maken opgeschort, tot ik via een vriendin kennis maakte met de producten van Kefirko.  Ik bleek niet de enige te zijn die de berg afwas maar niks vond.  Op basis van gelijkaardige feedback ontwikkelden zij een product waarbij je alles in één hebt.  Het enige wat ik zelf nog extra bijgebruik is een trechtertje om mijn kefir over te gieten in een beugelfles (ja ik houd van bruis...).  Verder zit alles kant-en-klaar in de set.

Grootte en vormgeving

Dus hop, kefir maken opgeschort, tot ik via een vriendin kennis maakte met de producten van Kefirko.  Ik bleek niet de enige te zijn die de berg afwas maar niks vond.  Op basis van gelijkaardige feedback ontwikkelden zij een product waarbij je alles in één hebt.  Het enige wat ik zelf nog extra bijgebruik is een trechtertje om mijn kefir over te gieten in een beugelfles (ja ik houd van bruis...).  Verder zit alles kant-en-klaar in de set.

Het klinkt gek, maar de potten liggen ook erg goed in de hand.  Ik heb zelf niet altijd de meest praktische handen waardoor beugelpotten wel eens wegglijden, zeker wanneer er wat gewicht in zit.  De Kefirko potten echter hebben een aangepaste vorm en ribbels zodat ze makkelijk in je hand blijven zitten.

Elke pot beschikt over volume indicatoren, zodat je niet hoeft af te meten hoeveel water/melk je gebruikt: je giet gewoon tot aan het streepje.

Het deksel

Nadat je je kefirbereiding gemaakt hebt draai je het deksel erop.  Dit is geen echt deksel, maar eerder een tussenstukje dat na de fermentatie dienst zal doen als zeef.  De zeef beschikt over brede en smalle groeven: de brede voor melkkefirkorrels (die wat dikker zijn) en de dunne voor waterkefirkorrels.  Je kan dus gewoon je kefir afgieten door de zeef.

Kefir afgieten via het deksel

De middenkant van het deksel/de zeef is open.  Hierop draai je het echte dekseltje: een transparant deksel, dat je onmogelijk te vast kan aandraaien: het draait erg losjes vast op het zeef-gedeelte zodat je altijd de nodige luchttoevoer hebt.

Indien je je korreltjes wenst af te meten dan kan je dat aan de hand van dit dekseltje: het middelste gedeelte dat je gebruikt om het deksel op het blauwe gedeelte te plaatsen doet eveneens dienst als meetpotje.

Het grote voordeel aan dit systeem is dat je niet hoeft te knoeien met keukenrol of een neteldoek/kaasdoek om je kefir te beschermen tegen de fruitvliegjes.  Die beestjes zijn echte McGivers en vinden vaak toch nog een weg naar binnen.  Dit deksel plaats je letterlijk met één handomdraai en je beschermt je kefir efficiënt tegen de vliegjes.

De schraper

Eenmaal je bereiding klaar is verwijder je dus het transparante deksel (alweer met één handomdraai).  Speciaal voor het maken van melkkefir zit er tevens ook een schraper in de doos.  Je plaatst deze in de opening in het midden van het zeefje en bij het afgieten kan je de korrels ronddraaien zodat ze je zeefje niet verstoppen.

Fruitpersdopje

Voor de makers van waterkefir heeft Kefirko eveneens een fruitpersdopje toegevoegd aan de set: je draait dit element ook weer vast in het midden van je zeef zodat je het fruitsap onmiddellijk in de pot perst.  Dit is minder van toepassing bij de bereiding van melkkefir.

Wil je nog eens goed doorroeren?  Geen probleem: de meegeleverde extra lange lepel in kunststof kan je makkelijk alles roeren.

Extra potten

Wie graag dezelfde Kefirko potten gebruikt voor de tweede fermentatie kan deze apart bijbestellen, in beide volumes.  

Extra deksels

Indien je de potten zoals ik gebruikt voor yoghurt, of voor een tweede fermentatie is het ook wel handig om er een goed deksel bij te hebben.  Dit kan je eveneens apart bijbestellen.  

Fermentatieklok

Bovenop dit deksel zie je een fermentatieklok.  Deze is in het leven geroepen voor mensen die meerdere loten tegelijk maken en het soms moeilijk hebben om nog te weten tot wanneer welke pot moest fermenteren.  Met de klok kan je dit eenvoudig aanduiden.

Eindscore

Mijn score: 8/10

Zalig product!  Zeer handige alles-in-één-set!  Waarom dan maar een 8/10?  Ik had het nog leuker gevonden indien de set standaard de extra pot en het deksel bevat had en misschien nog een trechtertje, want deze elementen vind ik echt tof om er extra bij te hebben.  Ik geef ze in elk geval zelf niet meer af :-)

Wil je ook graag zien waarom?  Bekijk dan zeker het onderstaande filmpjes.

Het maken van melkkefir met de kefir maker.

Het maken van waterkefir met de kefir maker.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Hans Schrader
10 maanden geleden

Is dit misschien een goede tip?
ik ben pas begonnen met Kefir en kwam bij de
action de- bodymass shake bottle nutrition
800 ml tegen. Er zit een uitneembaar roostertje in en heeft aan de buitenkant een maatverdeling . Deze fles heeft een schroefdop met afsluitbare drinktuit. Je
kunt in deze makkelijk een waterslot plaatsen. Er zijn 2 kleuren deksels , goed
voor opslag en handig mee te nemen/drinken. Dit voor een paar euro.
groet Hans Schrader