Gefermenteerde mosterd

Gepubliceerd op 24 april 2022 om 11:23

Mosterd is heerlijk bij veel gerechten, inclusief home made zuurkool.  Wat ik zelf echter niet fijn vind, is het soms overweldigende mosterd-"gevoel" in mijn neus... ik houd dus meer van de zachtere varianten zoals deze zachte maar heerlijk kruidige mosterd.

Met dit recept maak je een klein potje mosterd, ongeveer 1/2 à 2/3 van een halve liter weckpotje.  Ik maakte deze mosterd met kombucha als starter, voor een zachte licht fruitige mosterd.  De uiteindelijke sterkte van de mosterd hangt af van het gebruikte mosterdzaad.

Ingrediënten:

  • 60g zwarte mosterdzaadjes
  • 30g gele mosterdzaadjes
  • 1tl zeezout
  • 120ml water
  • 60ml kombucha, waterkefir, wei van melkkefir of "sap" van een ander fermentatieproduct
  • 60ml witte wijnazijn
  • 1tl honing

Bereiding:

  1. Weeg 30g van de zwarte mosterdzaadjes af en mix fijn.  Dit kan met de mixer of in een vijzel.  Het hoeft niet persé poeder te worden, maar ze moeten wel gekraakt worden.  

  2. Giet in je potje en voeg de rest van de zwarte (30g) en ook de gele mosterdzaadjes (30g) toe samen met het zeezout (1tl). 

  3. Roer goed door en voeg nu ook het water en de kombucha of andere starter toe (60g).

  4. Sluit de pot goed af en laat een weekje fermenteren.

  5. Na een weekje voeg je de witte wijnazijn (60ml) en honing (1tl)  toe.  Op dit moment zal de mosterd erg lopend zijn.  Voor een dikker resultaat mix je de mosterd goed door.  Hoe langer je mixt, hoe dikker de mosterd wordt. 

 

Smakelijk!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.