Gefermenteerde worteltjes

Gepubliceerd op 24 april 2022 om 11:38

Eigenlijk zo eenvoudig, deze worteltjes, dat uitleg bijna overbodig wordt... maar oh zo lekker!!  Daarom, en omdat ze zo gemakkelijk eten (met een dipsausje, als tussendoortje, in een salade,...) mag dit receptje zéker niet ontbreken.

Worteltjes fermenteren heeft enkele grote voordelen:

  • Het fermentatieproces zou de vrijgave van bèta-caroteen verbeteren, waardoor ze voedzamer zijn dan rauwe worteltjes.
  • Het zijn erg dankbare fermentatieproducten: het kan haast niet fout lopen.
  • Ze zijn makkelijk te verwerken in een gerechtje, of je kan ze tussendoor snacken.
  • Ze zijn gewoon mega lekker!

Ingrediënten:

  • Enkele (bio) wortelen - voldoende om een potje mee te vullen. 
    Ik gebruike een 5-tal flinke wortelen
  • Water (1l per kg wortelen)
  • Zeezout (50g per kg wortelen)
  • Eventueel 10ml starter (bvb het vocht van een vorig fermentatieproduct, kombucha, kefir of wei van melkkefir)
  • Kruiden - ik gebruikte:
    • 1 teentje look
    • 5-tal peperbolletjes
    • 1/2tl mosterdzaadjes

Bereiding:

    1. Was de wortelen en snijd ze in reepjes (zoals om te dippen).  Zorg ervoor dat ze niet niet hoger komen dan de diepte van je potje min een dikke vinger marge (zodat ze straks helemaal onder komen te staan).

    2. Stop de worteltjes allemaal verticaal in de pot: als je ze mooi naast mekaar schikt en het potje vult tot ze gespannen staan, dan gaan ze straks ook niet boven komen drijven. 

    3. Stop er het teentje look tussen (zodat het mooi onder het vocht blijft) en voeg de andere kruiden toe.

    4. Los nu het zout op in het water en giet de oplossing over de worteltjes tot ze helemaal onder staan.

    5. Sluit de weckpot af en laat gedurende een week fermenteren.  Wanneer ze de voor jou juiste smaak bereikt hebt kan je ze bewaren in de koelkast.

    Relevante producten:

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.