Augurken

Gepubliceerd op 9 april 2022 om 10:30

Augurken zijn verkrijgbaar van mei tot september.  Ze zien er wat uit als het lelijke knobbelige broertje van de komkommer en zijn heerlijk opgelegd.  Ze zijn de extra zurige smaakmaker bij je gerecht, of kunnen gewoon als aperitief, bvb met een blokje kaas, geserveerd worden.  Hoe ook jij gans de winter lang van deze lekkere groente kan genieten lees je in dit artikel.

Recept: augurken

Deze groene rakkers zijn ingelegd vlot verkrijgbaar in de handel (misschien zelfs iets makkelijker dan in hun oorspronkelijke vorm), echter niets is zo lekker als zelf ingemaakte augurkjes.  Het is echter niet de makkelijkste groente om in te maken, omdat ze erg snel slap en papperig worden.  Indien je kiest voor een standaard fermentatieproces moet je ze na enkele dagen al opeten.  Indien je ze echter graag langer bewaart dan kan je kiezen voor het inmaken met azijn.

 

Er zijn twee methodes die een goed resultaat geven (gebaseerd op 1kg augurken).

Koud pekelen van augurken

Koud pekelen = melkzuurfermentatie van 2 dagen)

  • Maak een pekelbad met water en zout (per liter water 75g fijn zeezout).  Roer goed tot het zout helemaal opgelost is.  
  • Was de augurken onder koud stromend water en leg ze in een grote kom. 
  • Overgiet de augurken met het pekelwater en laat 2 dagen staan.  Ze zullen nu twee dagen lang fermenteren.
  • Op dag 2 verwarm je een liter witte wijnazijn waar je ongeveer 100g (riet)suiker in oplost.  Laat helemaal weer afkoelen.
  • Spoel intussen de augurken af onder de kraan en stop ze in bokalen.
  • Voeg gedroogde (chili poeder, roze of zwarte peperbolletjes, gele of zwarte mosterdzaadjes, kruidnagels, laurierblaadjes, jeneverbesjes,...) of verse kruiden (dragon, dille, pepertje, teentje look...) naar smaak toe in de bokalen.
  • Overgiet met de afgekoelde azijn tot alles goed onder staat.  Sluit de bokaal af en plaats onmiddellijk in de koelkast.
  • Na enkele maanden zijn je augurkjes klaar.

Augurken inmaken me warme pekel

Inmaken met warme pekel (opgelet, dit is geen standaard melkzuurfermentatie)

  • Dag 1:

    • Was je augurken grondig onder koud stromend water en leg ze in een ruime kom.

    • Kook een 2 liter water en voeg 150g zout (bvb grof zeezout) toe.  Laat goed doorkoken.

    • Giet het zoute water over de augurken en laat één nacht rusten.

  • Dag 2:

    • Vul een kookpot met 3dl water, 4dl (witte wijn)azijn of appelazijn en 3dl witte wijn.  Voeg 100g suiker (bvb rietsuiker) toe en laat inkoken.  

    • Voeg gedroogde (chili poeder, roze of zwarte peperbolletjes, gele of zwarte mosterdzaadjes, kruidnagels, laurierblaadjes, jeneverbesjes,...) of verse kruiden (dragon, dille, pepertje, teentje look...) naar smaak toe en laat nog heel even doorkoken.

    • Vul intussen je bokalen met de augurken.  

    • Overgiet de augurken.  Vergeet ook niet de kruiden te verdelen over de verschillende bokalen.

    • Sluit de bokalen goed af en zet ze omgekeerd.  Laat goed koud worden alvorens ze weg te zetten.

 

Heb je een receptje geprobeerd?  Laat ons zeker weten wat je ervan vond!

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.