Eigenlijk dienen we slechts twee eenvoudige regels te respecteren voor lacto-fermentatie: een zuurstofarme omgeving creëren en de ingrediënten onder het pekeloppervlak houden. Hoe we deze laatste doen lees je in deze blogpost.
Waarom moeten groenten onder het pekeloppervlak blijven?
De combinatie van de pekel (mits het juiste zoutgehalte) en de zuurstofarme omgeving creëert een zure omgeving. Hierdoor gaan de goede melkzuurbacteriën floreren en kunnen slechte bacteriën niet overleven.
Slechts zelden slagen we erin om de groenten zo goed in de pot te stoppen dat ze vanzelf onder het pekeloppervlak blijven. Daarom moeten we soms enkele toverkunsten inroepen.
Op zich kan je altijd creatief zijn met dingen die je in huis hebt, op voorwaarde dat je ze goed ontsmet. Meestal zijn de volgende opties nét iets makkelijker.
Het boterhammenzakje
Bedek de groenten met een stuk op maat gesneden groente of een koolblad. Plaats vervolgens een boterhammenzakje in de pot en haak het vast over de zijkant van de pot. Vul het zakje nu met pekel en sluit het goed af. Mocht het zakje lekken of scheuren is dit erg: het bevat immers dezelfde zoutoplossing als de rest van je pot.
Voordeel: goedkope methode; iedereen heeft wel boterhamzakjes in huis
Nadeel: niet ecologisch; soms nog steeds lastig om kleinere stukjes onder controle te houden.
Potje
Mogelijk heb je een kleiner glazen potje dat bovenaan in je pot boven op de groentjes past. Ook dit kan je groenten onder het pekeloppervlak houden.
Voordeel: goedkope methode
Nadeel: niet iedereen heef een passend potje in huis; het potje neemt ook heel wat plaats in.
Fermentatiegewichtjes
Fermentatiegewichtjes zijn vaak gemaakt van glas of keramiek en worden eveneens boven in de pot geplaatst. Het is belangrijk om gewichtjes te kiezen die perfect in je pot passen. Daarom worden de meeste potten geleverd met eigen gewichtjes:
- Masontops gewichtjes zijn geschikt voor brede Kilner bokalen
- Keramieken fermentatiepotten
Voordeel: de schijf past perfect, handig
Nadeel: duur, je kan best een heel systeem kopen om ervoor te zorgen dat de gewichtjes perfect passen.
Perssysteem
Sommige systemen bevatten een perssysteem, waarmee je de groenten naar beneden kan drukken:
- Veggie Fermenter Kefirko 848ml of 1,4l
- Lékué fermentatieset (2 x 700ml)
Voordeel: de schijf past perfect, handig, drukt alles nog dieper onder de vloeistof
Nadeel: duur, systeem-eigen
Reactie plaatsen
Reacties