Plantaardige dranken zijn inmiddels overal in de winkel verkrijgbaar, maar wist je dat niet elke commerciële versie gezond is, en dat je je home made notendrink ook kan fermenteren? Op deze manier kan je probiotica en heilzame enzymen toevoegen die het spijsverteringsproces verbeteren en het immuunsysteem een boost geven, net zoals rauwe melk van grasgevoerde koeien.
Vitamine A en D
Aan commerciële plantaardige dranken wordt vaak heel wat synthetische vitamines toegevoegd, zoals vitamine A-palmitaat en vitamine D2. Op zich niks ergs, alleen moeten we in ons achterhoofd houden dat beide vitamines vetoplosbare vitamines zijn, wat betekent dat ons lichaam ze slechts in beperkte mate kan opslaan, en dat ze in het lichaamsvet worden gestockeerd, waardoor ze (zeker in het geval van vitamine A) een overdosis kunnen veroorzaken, met klachten als misselijkheid, braken, hoofdpijn,...
Carrageen
In de ingrediëntenlijst vind je ook vaak een stofje terug dat "carrageen" (E407) noemt. Carrageen wordt gewonnen uit roodalgen (zeewier) en wordt vaak gebruikt als vetvervanger en stabilisator, echter het kan ontstekingen in de hand werken en is mogelijk kankerverwekkend.
Guargom of guaran
Anderen voegen "guargom" of "guaran"(E412) toe, het hoofdbestanddeel van het voedingsadditief guarpitmeel, wat gewonnen wordt uit de Guarplant en gebruikt wordt als stabilisator, verdikkingsmiddel en emulgator. Het product zou een positief effect hebben op de cholesterolspiegel. Echter, sommige vormen van guargom bevatten soja-eiwitten die 10 procent van het ingrediënt uitmaken, waardoor iemand met een soja-allergie ook allergisch kan reageren op garugom.
Brikverpakking
De meeste van de plantaardige drinks worden verkocht in wat we "brikverpakkingen" (Tetraverpakkingen) noemen. Deze bestaan uit papier (70%), polyethyleen plastic (LDPE) (24%), en aluminium (6%). De binnenkant, die in aanraking komt met het voedsel, wordt bekleed met een dichte laag polyethyleen (plastic). Dit soort verpakking, waarbij men gelukkig wel vaker kiest voor milieuvriendelijke componenten, werd tot nog toe altijd als veilig beschouwd, al wordt ook dit meer en meer in vraag gesteld.
Zelf aan de slag!
Indien je dus wel houdt van plantaardige dranken, of geen andere keuze hebt door een koemelkintolerantie, dan lijkt het aangewezen om te kiezen voor de home made versie, ook indien je noten moeilijk verteert. Door ze te fermenteren help je je spijsvertering immers een handje bij de afbraak én opname van nuttige voedingsstoffen.
Om de noten te fermenteren moeten we het fermentatieproces op gang brengen. Dat doen we door ze onder te dompelen in water op kamertemperatuur, waar we een per kopje noten één eetlepel appelciderazijn, kefirwei of kombuchaazijn aan toevoegen. Laat twee dagen fermenteren (op hele warme dagen kan één dag al voldoende zijn) op kamertemperatuur. Vervolgens giet je het vocht af, spoel je de noten goed door en gebruik je ze zoals gewoonlijk in je notendrinkrecept (Mijn recept: 1 kopje noten = 4 kopjes water).
Reactie plaatsen
Reacties