Als je regelmatig kombucha maakt, dan kom je onvermijdelijk op het punt waarop je niet meer weet wat je aan moet met de celluloslaag. Indien je een dehydrator in huis hebt, dan is dit recept misschien wel iets voor jou!
Cellulose
De bovenste laag die we in de volksmond de SCOBY noemen is eigenlijk een bacteriële celluloselaag. Cellulose is de meest voorkomende organische verbinding op aarde en er zijn maar twee bronnen: planten en bacteriën. B acteriële cellulose verschilt structureel een beetje van plantaardige cellulose, maar is nog steeds een geweldige bron van voedingsvezels. Voedingsvezels voeden de microben in je darmen en zijn dus een perfecte match met probiotica.
Als je je celluloselaag dus droogt op een lage temperatuur, dan profiteer je van zowel de probiotica uit de kombucha als de voedingsvezels in de celluloselaag.
Ingrediënten
- 250 à 300g vers fruit, zoals aardbei, ananas, bessen, mango,...
- 250 à 300g gepureerde cellulose (SCOBY)
- Scheutje honing (indien je een zoetebekje bent kan je wat extra honing toevoegen)
- Desgewenst:
- extra kruiden naar smaak (bvb kaneel, gember,...)
- limoenzeste
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot er een gladde pasta ontstaat.
- Smeer de pasta dun uit op bakpapier (let op dat je papier in je dehydrator past)
- Droog op een lage stand tot de gewenste textuur is bereikt. De droogtijd hangt af van de luchtvochtigheid, de temperatuur, de hoeveelheid vloeistof, het soort fruit, etc.! Begin na 8-10 uur te controleren.
- Zodra je tevreden bent met de textuur (hij is bij voorkeur droog en niet meer plakkerig), haal je het fruitleder uit de dehydrator en snijd je het in repen. Indien je de reepjes niet los krijgt kan je het papier eventueel 10min in de vriezer stoppen, daarna zouden ze vlot los moeten komen.
- Rol de reepjes op of plaats ze in laagjes afgewisseld met bakpapier in een doosje.
- Bewaar in een goed afgesloten doosje in de koelkast. Normaal zouden ze niet mogen vervallen of schimmelen, ze worden met de tijd enkel wat droger.
Reactie plaatsen
Reacties