De ideale temperatuur voor kombucha

Een van de meest cruciale factoren voor het maken van een goede kombucha is de fermentatietemperatuur.   Als je het niet goed aanpakt, kan je brouwsel zuur smaken of zelfs gaan schimmelen.  Maar wat is de juiste temperatuur voor je kombucha? Hoe weet je of je brouwt met te lage of te hoge temperaturen?  Je vindt alle antwoorden hieronder.

De ideale temperatuur voor kombucha

Temperatuur speelt een cruciale rol bij het brouwen van kombucha.  Kombucha is een levende drank die een specifieke temperatuur nodig heeft om goed te fermenteren. De temperatuur beïnvloedt namelijk de groei en activiteit van de bacteriën en schimmels, die verantwoordelijk zijn voor het fermenteren van de zoete thee.

Net als mensen heeft ook kombucha een sterke voorkeur voor een bepaalde temperatuur waarop hij goed gedijt en de beste resultaten oplevert.  Het ideale temperatuurbereik voor kombucha fermentatie ligt tussen 16°C en 29°C.  Voor de beste resultaten en smaken streef je naar een temperatuur tussen 24°C en 26°C, vooral tijdens de eerste drie tot zeven dagen van het fermentatieproces.

Als je brouwtemperatuur te laag of te hoog is, kan je kombucha niet fermenteren zoals het hoort. Dit heeft een direct effect op de smaak en gezondheidsvoordelen van je kombucha thee.

De invloed van temperatuur op het fermentatieproces

Te lage temperatuur

Bij lagere temperaturen vertraagt het fermentatieproces en duurt het langer om kombucha te brouwen. Bovendien kunnen de bacteriën niet floreren, wat resulteert in een vlakke en onaangename kombucha. Dit type kombucha mist de gewenste zure en appelachtige smaak die je wel aantreft in goed gebrouwen kombucha.
Bovendien, als de brouwtemperatuur onder de 18°C komt, kunnen de bacteriën in de kombucha traag worden en niet in staat zijn om het brouwsel snel genoeg aan te zuren om schimmelgroei te voorkomen.

  • < 10°C:

    • Te koud voor fermentatie

    • Hogere kans op schimmels

    • Als je de kombucha te lang bij koude temperaturen laat staan kunnen de azijnzuurbacteriën permanent inactief worden. Dit kan ervoor zorgen dat de bacteriën lui zijn tijdens de start van een nieuwe batch en zwak zijn tegen schimmelontwikkeling.
  • 10-18°C:

    • Trage fermentatie met weinig smaak of gistige ondertoon

    • Kans op schimmels

    • Goede temperatuur voor een SCOBY-hotel

  •  18-21°C

    •  

      Trage maar toch aanvaardbare fermentatie

    • Langere fermentatietijd

    • Tragere groei van de celluloselaag en meer gistvorming

    • Aanvaardbare temperatuur voor eenSCOBY-hotel of de tweede fermentatie

Ideale temperatuur

  • 22-25°C:
    • Kombucha met een goede smaak maar niet héél veel pit
    • De fermentatie zal langzamer verlopen dan bij een net iets hogere temperatuur
  • 26°C-27°C:
    • Optimale temperatuur
    • Beste balans tussen gist- en bacteriële activiteit
    • Beste temperatuur voor evenwichtige zuurproductie en smaakontwikkeling
  • 27°C-29°C:
    • Hoogste punt van het ideale brouwbereik
    • Produceert kombucha met een robuuste smaak en hogere zuurgraad
    • Ideaal voor het sterk aangroeien van de celluloselaag

Te hoge temperatuur

Een te hoge temperatuur kan de fermentatie versnellen, wat resulteert in een zure en azijnachtige smaak.

  • 30°C-38°C:
    • Grotere groei van gisten, die de bacteriën kunnen verstikken (maar niet doden)
    • Verminderde groei van bacteriën en de celluloselaag
    • Sterke, intense smaak
  • 38°C-42°C:
    • Risico op overgisting
    • Bacteriële activiteit stopt
    • Gist wordt hyperactief
    • Het brouwsel wordt zurig en te zuur
  • > 43°C
    • Te heet voor gisting
    • Gist begint te sterven
    • De bacteriën krijgen last krijgen van hittestress en kunnen na een paar dagen niet meer overleven

In beide gevallen, zolang er geen schimmel aanwezig is, is kombucha gebrouwen bij elke temperatuur veilig om te consumeren.  De smaak is echter niet zo aangenaam als een goed gebrouwen kombucha.

Temperatuur heeft ook invloed op de gist en bacteriën.  Verschillende gist- en bacteriestammen gedijen goed in verschillende temperatuurbereiken en de temperatuur kan de balans van deze micro-organismen beïnvloeden.  Als de brouwtemperatuur niet goed is, kan gist het brouwsel domineren, wat de groei van bacteriën en de celluloselaag kan belemmeren.

Wat als de temperatuur verstoord werd?

Kombucha is taai en kan temperatuurveranderingen en minder ideale omstandigheden aan.  Maar alleen voor een tijdje - van een paar uur tot een paar dagen. Het is dus helemaal prima als je per ongeluk de temperatuur van de kombucha een paar uur of een dag hebt verstoord.  Je kombucha kan zich nog steeds herstellen zodra je de juiste brouwomgeving hebt gecreëerd.

De temperatuur bewaren

Om de ideale kombucha-temperatuur te garanderen, is het essentieel om de temperatuur tijdens het fermentatieproces te controleren en te reguleren. Een van de eenvoudigste manieren om dit te doen is door de temperatuur van je pot regelmatig te controleren met een thermometer. 
Als de kombucha brouwtemperatuur te laag is, kun je een verwarmingsmatje of een warme plek in huis gebruiken om het brouwsel op te warmen. Als de temperatuur te hoog is, kun je je pot naar een koelere plek verplaatsen.
LET OP: Gebruik nooit warmtelampen of gloeilampen in de buurt van je kombucha. Licht kan antibacteriële eigenschappen hebben die de nuttige bacteriën in je brouwsel kunnen schaden.  Bovendien, als je je kombucha pot in de buurt van een warmtebron plaatst, kan dit hete plekken veroorzaken, wat leidt tot ongelijkmatige verhitting van je kombucha.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.