De lekkerste appelazijn maak je van de delen die je standaard weg zou gooien, of waar je enkel de kippen nog een plezier mee doet: de schil en het klokhuis. Oftewel weer een heerlijk én eerlijk product om zelf te maken!
Ingrediënten voor een pot van 500ml:
(bvb Kilner inmaakbokaal 500ml)
- Voldoende appelschillen en/of klokhuisjes om je pot ¾ mee te vullen.
Kies bij voorkeur voor een biologische appel. - 375ml water
- 2el rietsuiker
Bereiding
- Vul de glazen pot voor ¾ met de schillen en/of klokhuisjes.
-
Los de rietsuiker (2el) op in het water (375ml)
-
Giet het suikerwater over de appelrestjes. Let erop dat het water alle stukjes appel bedekt en dat je enkele cm over laat aan de bovenrand van de pot.
-
Dek de pot losjes af met een neteldoek (of een stukje keukenrol) en maak vast met een elastiekje of koordje, zodat er geen fruitvliegjes bij kunnen.
-
Plaats op een donkere plaats en laat ongeveer twee weken fermenteren op kamertemperatuur.
-
Roer om de paar dagen om met een schone lepel. Indien er zich een bruin-grijsachtige schuimlaag op de bovenkant ontwikkelt, schep die er dan gewoon af.
-
Als de twee weken voorbij zijn, zeef je de resten van de vloeistof. De restjes kan je nu alsnog aan de kippen voeren.
-
Giet de gezeefde vloeistof over in een fles en plaats nog 2 tot 4 weken op een donkere plaats, op kamertemperatuur, vooraleer te gebruiken.
Reactie plaatsen
Reacties