Sommigen vinden kombucha heerlijk, en drinken het vooral voor de smaak. Anderen vinden er echt niks aan. Maar zélfs als je het niet echt lekker vindt, is het eigenlijk wel de moeite om toch op regelmatige basis kombucha te nuttigen: het is immers een ware weldaad voor je lichaam.
Ongepasteuriseerde versus huisgemaakte kombucha
Wanneer we het hebben over gezondheidsvoordelen van kombucha, dan hebben we het uiteraard over ongepasteuriseerde kombucha. Naast onze eigen huisgemaakte kombucha zijn sommige commerciële merken best wel ok, maar heel wat andere hebben een proces ondergaan om de houdbaarheid te verlengen of bacteriën te elimineren. Tijdens dit proces worden de gisten en bacteriën, dus ook de goede probiotische bacteriën, die onderstaande voordelen bieden, gedood. Bij gevolg biedt het drinken van deze kombucha nog weinig gezondheidsvoordelen.
Kombucha is een goede bron van probiotica
Net zoals kefir en gefermenteerde groenten zit ook kombucha boordevol probiotica. Met stevige claims blijven we voorzichtig, al horen we feedback van mensen die beweren dat het regelmatig drinken van kombucha heel wat van hun kwalen kan verlichten. Enkele voorbeelden hiervan zijn diarree, een opgeblazen gevoel, prikkelbare darm, bepaalde allergieën, tandvleesaandoeningen en zelfs verkoudheid.
Kombucha bevat talrijke soorten melkzuurbacteriën vergelijkbaar met de bacteriën die van nature aanwezig zijn in ons microbioom - let wel, het zijn geen "menselijke" stammen, ze kunnen zich niet nestelen in onze darmen zoals de menselijke varianten aanwezig in probiotica. Van deze bacteriën wordt wel gezegd dat ze je spijsvertering en absorptie helpen te verbeteren, terwijl ze ook je immuunsysteem, stemming en energieniveau kunnen verbeteren.
Kombucha kan je helpen ontgiften
Ontgiften betekent zoveel als komaf maken met de gifstoffen in ons lichaam. Kombucha zit boordevol gluconzuur, een stofje dat ook voor komt in bijvoorbeeld fruit, honing en wijn. Gluconzuur kan zich binden aan gifstoffen in het lichaam en ze helpen uitdrijven.
Kombucha bevat ook een hoog gehalte aan antioxidanten, die helpen de lichaamscellen te beschermen tegen oxidatieve schade door omgevingsfactoren.
Kombucha kan een positieve impact hebben op de spijsvertering
- Zoals eerder vermeld bevat kombucha zeer veel bacterieculturen die vergelijkbaar zijn met de culturen die in onze darmen huizen (maar dus géén "menselijke" variant zijn). De aanwezige bacteriën in ons lichaam zijn bepalend voor een een gezond lichaam.
- Kombucha bevat ook spijsverteringsenzymen die helpen om eiwitten en sacchariden in de darm af te breken, zodat het spijsverteringsstelsel efficiënter werkt.
- Kombucha zou ook, net als appelazijn, de stofwisseling bevorderen als het voor de maaltijd wordt genuttigd. De samentrekkende eigenschappen verbeteren het vermogen van de maag om maaltijden te verteren en de maag sneller leeg te maken.
Kombucha is een uitstekende bron van vitamine B12
Vitamine B12 halen we vooral uit dierlijke producten. Mensen die kiezen voor een (overwegend) plantaardig dieet krijgen dus vaak af te rekenen met een vitamine B12 tekort.
Vitamine B12 is een voedingsstof die instaat voor het gezond houden van zenuw- en bloedcellen, en helpt bij de aanmaak van DNA. Bij een vitamine B12 tekort krijg je dan ook af te rekenen met chronische vermoeidheid, je kan je zwak voelen, je eetlust verliezen, afvallen, maag- en darmstoornissen krijgen, en het kan zelfs je zenuwstelsel en langetermijngeheugen aantasten.
Gefermenteerd voedsel, dus ook kombucha, is rijk aan vitamine B12 omdat het door bacteriën kan worden aangemaakt. Met regelmaat een glaasje kombucha nuttiigen kan dus zorgen voor voldoende vitamine B12 inname.
Ook mooi meegenomen: vitamine B12 is een stemmingsverbeteraar, dus kombucha drinken kan je ook gelukkiger maken!
Kombucha kan je helpen gewicht te verliezen
Kombucha, gemaakt op basis van groene thee, bevat, naast de vele extra's, ook veel van dezelfde gezondheidsvoordelen als de onverwerkte groene thee. Een dagelijkse inname van groene thee zou een positief effect hebben op het verbranden van calorieën.
Traditionele frisdrank bevat veel suikers. In kombucha, daarentegen, zijn de suikers al grotendeels omgezet, waardoor een glaasje kombucha drinken een beter idee is. Om dan nog maar te zwijgen van alle andere boven genoemde voordelen!
Van kombucha word je blij :-)
Een mooie afsluiter van ons lijstje en bonus voor jou: vitamine B12 is een stemmingsverbeteraar, dus kombucha drinken kan je ook gelukkiger maken!
Reactie plaatsen
Reacties