Wellicht één van de meest gestelde vragen: mag ik metaal gebruiken bij het maken van mijn kombucha? Weet jij het antwoord?
In de meeste recepten vind je het advies om geen metalen lepels te gebruiken bij het verweken van kombucha. Op de vraag waarom niet is er eigenlijk niemand die echt het antwoord kent... Wel, je gaat het hier leren :-)
Eigenlijk stamt deze mythe uit de tijd waarin de meeste gebruiksvoorwerpen in huis nog niet gemaakt werden van roestvrij staal.
Kombucha is van nature zuur. Daarom reageren de organische zuren van deze culturen snel op reactieve materialen zoals koper, zink, ijzer en aluminium.
Als een SCOBY in direct contact komen met deze materialen, kan het materiaal "afgeven". Roestvrij staal reageert hier echter vrijwel niet op: je hoeft je dus geen zorgen te maken over het gebruik ervan bij het maken van kombucha, al zou ik de mooie lepeltjes die je van je oma erfde misschien wel eerder links laten liggen...
Toch nog niet helemaal op je gemak? Kies dan voor materialen vervaardigd in verantwoord kunststof zoals de lepels of zeven van Biodora, gemaakt van zetmeel.
Reactie plaatsen
Reacties