Een dieet rijk aan gefermenteerde voedingsmiddelen verhoogt de diversiteit van darmmicroben en vermindert moleculaire tekenen van ontsteking, volgens onderzoekers van de Stanford School of Medicine.
Diversiteit door gefermenteerde voeding, voor een betere immuniteit
In een klinisch onderzoek werden 36 gezonde volwassenen willekeurig toegewezen aan een 10 weken durend dieet met gefermenteerde of vezelrijke voeding. De twee diëten hadden verschillende effecten op het darmmicrobioom en het immuunsysteem.
Het eten van voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, gefermenteerde kwark, kimchi en andere gefermenteerde groenten, pekeldrankjes van groenten en kombucha thee leidde tot een toename in de algehele microbiële diversiteit, met sterkere effecten bij grotere porties. “Dit is een verbluffende bevinding”, zegt Justin Sonnenburg, PhD, universitair hoofddocent microbiologie en immunologie. “Het is een van de eerste voorbeelden van hoe een eenvoudige verandering in voeding de microbiota van een cohort gezonde volwassenen reproduceerbaar kan veranderen.”
Bovendien vertoonden vier soorten immuuncellen minder activering in de groep met gefermenteerd voedsel.
Impact van geferementeerde voeding op ontstekingseiwitten
De niveaus van 19 ontstekingseiwitten, gemeten in bloedmonsters, daalden ook. Een van deze eiwitten, interleukine 6, wordt in verband gebracht met aandoeningen zoals reumatoïde artritis, diabetes type 2 en chronische stress.
“Microbiotica-gerichte diëten kunnen de immuunstatus veranderen, wat veelbelovend is voor het verminderen van ontstekingen bij gezonde volwassenen,” zegt Christopher Gardner, PhD, de Rehnborg Farquhar Professor en directeur van voedingsstudies bij het Stanford Prevention Research Center. “Deze bevinding was consistent bij alle deelnemers aan het onderzoek die werden toegewezen aan de groep met meer gefermenteerde voedingsmiddelen.”
Een vezelrijk dieet vergroot de diversiteit niet
Geen van deze 19 ontstekingseiwitten nam af bij deelnemers die een vezelrijk dieet kregen dat rijk was aan peulvruchten, zaden, volle granen, noten, groenten en fruit. Gemiddeld bleef de diversiteit van hun darmmicroben ook stabiel. “We verwachtten dat vezelrijke voeding een meer universeel gunstig effect zou hebben en de diversiteit van de microbiota zou vergroten,” zegt Erica Sonnenburg, PhD, een senior onderzoekswetenschapper in fundamentele levenswetenschappen, microbiologie en immunologie. “De gegevens suggereren dat een verhoogde vezelinname alleen gedurende een korte periode onvoldoende is om de diversiteit van de microbiota te vergroten.”
Er is veel bewijs dat voeding het darmmicrobioom vormt, wat het immuunsysteem en de algehele gezondheid kan beïnvloeden.
Bron: https://med.stanford.edu/news/all-news/2021/07/fermented-food-diet-increases-microbiome-diversity-lowers-inflammation
Reactie plaatsen
Reacties