Schoonmaken met kombucha

Kombucha is door iedereen gekend als een heerlijk drankje.  Maar wist je ook dat kombucha, als je hem iets langer laat fermenteren, ook gebruikt kan worden als reiniger?  Zo kan het een alternatief bieden voor commerciële schoonmaakmiddelen: ecologisch en bovendien ook nog eens economisch! 

Een tweede leven voor je kombucha

Het gebeurt ons allemaal wel eens: we zijn onze kombucha helemaal uit het oog verloren en hij heeft weken staan fermenteren.  Daardoor heeft hij alle gisten en bacteriën verbruikt, zijn alle suikers verdwenen en heeft hij een azijnachtige smaak gekregen.   Als drankje is hij voor velen onder ons dus minder geschikt geworden, maar weg gooien hoef je hem gelukkig helemaal niet te doen:  door de intussen vrij hoge zuurtegraad is hij immers perfect inzetbaar geworden als reinigingsmiddel.

Heu, kombucha als reinigingsmiddel?

Aboluut!  De zuurtegraad in kombucha helpt vuil en zelfs vlekken op oppervlakken af te breken, terwijl de bacteriën in kombucha kunnen helpen schadelijke ziekteverwekkers te verwijderen.  Kombucha's zure aard is vergelijkbaar met azijn, een ander gekend en vaak ingezet natuurlijk schoonmaakmiddel.  Echter, in de overgefermenteerde kombucha -in tegenstelling tot azijn- is er ook nog steeds een hoge concentratie nuttige micro-organismen aanwezig, die schadelijke bacteriën kunnen helpen bestrijden.  Dat maakt dat kombucha zelfs een beter alternatief is voor azijn.

Wat zijn de voordelen?

  • Milieuvriendelijk:
    Kombucha is een natuurlijk en biologisch afbreekbaar product.  Veel milieuvriendelijker dus dan allerlei andere agressieve chemicaliën.
  • Niet-giftig:
    In tegenstelling tot veel commerciële schoonmaakproducten bevat kombucha geen chemicaliën die schadelijk kunnen zijn bij inname of huidirritatie kunnen veroorzaken.  Zeker voor wie kinderen of huisdieren heeft kan dit dus de betere keuze zijn.
  • Goedkoper:
    Kombucha is relatief goedkoop in vergelijking met commerciële schoonmaakmiddelen.
  • Veelzijdig:
    Kombucha kan gebruikt worden voor verschillende schoonmaaktaken, van het verwijderen van vlekken tot het schoonmaken van ramen en spiegels.
  • Effectief:
    Het azijnzuurgehalte in kombucha maakt dat het effectief de strijd aan gaat met vuil en vlekken.

Hoe kan je kombucha inzetten als reinigingsmiddel?

Kombucha kan worden gebruikt voor het schoon maken van allerlei verschillende soorten oppervlakken, zoals keukenbladen, vloeren, badkamertegels en zelfs ramen.  Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat kombucha weliswaar een natuurlijke reiniger is, maar niet zo sterk is als commerciële schoonmaakmiddelen, dus het kan zijn dat je er meer van moet gebruiken om het gewenste resultaat te krijgen.

 

Giet 1 deel overgefermenteerde kombucha toe en 1 deel gedestilleerd water in een spuitbus en schud goed.  Zo kan je de oplossing makkelijk sprayen over het te reinigen oppervlak en vervolgens afvegen met een doek of spons.

Etherische olie toevoegen

Houd je niet van de zurige geur, of vind je de geur te overheersend?  Dan kan je ervoor kiezen om etherische oliën toe te voegen.  Met sommige oliën kies je daardoor ook voor extra voordelen:

  • Citroen: citrusachtige geur.  Antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.
  • Tea Tree: ietwat medicinale geur.  Krachtig antisepticum, vooral effectief voor het reinigen en ontsmetten van oppervlakken.
  • Eucalyptus: verkwikkende geur.  Antibacteriële en antivirale eigenschappen.
  • Pepermunt: muntachtige geur.  Antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.
  • Lavendel: kalmerende, bloemige geur.  Antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Begin steeds met 5-10 druppels per 500 ml schoonmaakmiddel.  Desgewenst kan je later altijd nog extra etherische olie toevoegen.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.