Als er iets is waar ik het moeilijk mee heb, dan is het met het weggooien van voedsel. Ik krijg het dus ook niet over mijn hart om elke dag een deel van de zuurdesem weg te gooien.... Dan maar op zoek wat we er dan wél mee kunnen. En zo werden deze overheerlijke zuurdesemcrackers geboren, meteen een hit bij alle bezoekers en proevers. Ga jij ze ook proberen?
Ingrediënten
-
150 gram zuurdesem starter (mag uit de koelkast komen, maw hij hoeft niet echt actief te zijn)
-
20 gram vloeibare (plantaardige) boter
- 1el edelgistvlokken (optioneel)
- Kruiden naar smaak
- Lijnzaad (optioneel)
- Sesamzaad (optioneel)
- Zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Meng de boter (20g) onder de zuurdesemstarter (150g). Voeg 1el edelgist (optioneel) en kruiden naar smaak toe. Erg lekker is een mengeling van wat zout en oregano, maar je kan ook experimenteren met andere kruiden.
- Strijk het mengsel uit op een bakpapier. Zorg ervoor dat het overal slechts een tweetal mm dik is.
- Desgewenst kan je er nog wat sesamzaad, lijnzaad en/of zout (of andere kruiden) over strooien.
- Plaats 10min in de oven. Na tien minuten is het deeg licht gestold en kan je er makkelijk groeven in maken zodat de crackers straks makkelijker breken.
- Plaats opnieuw 15min in de oven. Zet na 15min de oven af en laat hem dicht. De restwarmte zal de crackers verder bakken tot ze krokant zijn, zonder te verbranden.
- Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Eenmaal afgekoeld kan je ze makkelijk breken en in een glazen pot bewaren.
Reactie plaatsen
Reacties