Melkkefirkorrels groeien vaak heel erg snel. Fijn, uiteraard, maar soms wil je gewoon graag een pauze. Hoe je dat kan doen lees je in deze blogpost!
Korte pauze
Koude temperaturen vertragen het groei- en fermentatieproces van melkkefir. Daarom is de koelkast de ideale plaats om je actieve kefirkorrels te bewaren wanneer je heel even wil stoppen met het maken van melkkefir, of gewoon je overschot aan korrels wil bewaren.
Voor het inlassen van een koelkastpauze voeg je 2 à 4 kopjes melk toe aan je melkkefirkorrels: hoe langer je wil pauzeren, hoe meer melk je moet toevoegen - dit zorgt ervoor dat je de korrels voldoende voeding geeft om enkele dagen of weekjes te overleven. Kies voor een potje dat je kan afsluiten en plaats het (tot 3 weken) in de koelkast.
Eenmaal je er weer klaar voor bent kan je de korrels zeven uit de melk (die je gebruikte voor het bewaren) en ze weer in verse melk plaatsen. Je volgt hierbij je standaard verhoudingen en proces, maar houd er wel rekening mee dat de korrels mogelijk even tijd nodig hebben om weer helemaal op gang te komen. Sommige korrels zullen mogelijk niet erg goed reageren op de pauzes en niet meer groeien, vermenigvuldigen of zelfs amper nog fermenteren.
Lange pauze
Indien je graag wat langer stopt met het maken van melkkefir dan kan je beter kiezen voor het drogen van je korrels. Dit doe je als volgt:
- spoel de korrels (dit zal de geur tijdens het drogen verminderen, maar hij zal niet helemaal verdwijnen);
- leg ze op een stukje bakpapier;
- laat ze een tweetal dagen drogen op kamertemperatuur;
- draai ze zo goed als mogelijk om en laat nog eens twee dagen drogen;
- eenmaal de korrels droog aanvoelen doe je ze, samen met wat melkpoeder (dit beschermt de korrels), in een zakje;
- bewaar het gesloten zakje in de koelkast of diepvries.
Bij deze methode moet je de korrels weer activeren alvorens je ze echt kan gebruiken. Je kan ze activeren door wat melk toe te voegen aan je korrels. Vervolgens laat je ze 24u staan alvorens de melk te verversen. Dit proces herhaal je tot de kefir opnieuw begint te fermenteren.
Succes!
Reactie plaatsen
Reacties
Moet je de melk, na de korte rustpauze in de koelkast? dan wegdoen, of kun je die ook nog wel nuttigen?