De zomer is het seizoen bij uitstek van de rode vruchten. Wist je dat je je overschotjes kan gebruiken voor het maken van je eigen limonade? Bovendien bevat je home-made limonade wellicht aanzienlijk minder suiker dan de gemiddelde commerciële versie, gezien de bacteriën zich voeden met suiker en deze omzetten tijdens de fermentatie. Dus hoe langer het fermentatieproces, hoe minder suiker je drankje zal bevatten. Mooi meegenomen, toch?
Benodigdheden:
- Je handen :-)
- een grote pot van minimum 3L
- Iets om je pot mee af te schermen tegen fruitvliegjes
- maatbeker
- beugelflessen
Ingrediënten:
- 500g bessen (frambozen, bosbessen, braambessen,...) naar keuze
- 150g rietsuiker (naar smaak)
- 125ml wei of kombucha of waterkefir (na eerste fermentatie)
- 2l water
- Optioneel: gembershotje
Recept:
- Kneus de bessen: hand in de pot en knijpen maar, tot ze zwemmen in het sap.
- Voeg de suiker en wei/kombucha/kefir toe en kneed verder. Intussen zou je een sapje bekomen moeten hebben. Wie houdt van een funky smaakje kan er eventueel ook voor kiezen om nog een gembershotje toe te voegen.
- Roer goed door en voeg nu ook het water toe. Dek goed af (lees: bescherm tegen fruitvliegjes) en laat gedurende een 3-tal dagen fermenteren. Hoe lang je het exact moet laten staan hangt af van jouw smaak en de omgevingstemperatuur: hoe warmer hoe sneller het fermentatieproces. Proef regelmatig met eens schone lepel om te kijken wanneer de limonade zijn voor jou ideale smaak bereikt heeft. Indien je kombuchastarter toegevoegd hebt zal je merken dat er een wit scoby-achtig laagje ontstaat boven in de pot. Dit is volkomen normaal.
- Eenmaal op smaak ga je de limonade zeven: druk hierbij de bessen goed mee uit zodat je alle sappen toevoegt aan de limonade. De pulp gooi je weg; de vloeistof wordt je eindproduct. Het vocht dat je opvangt in bvb een glazen maatbeker is je limonade: deze giet je vervolgens over in een beugelfles of beugelpotten. Beiden sluiten zeer goed af en zorgen al na ongeveer 2 dagen voor de nodige bruis. Ook hier is het belangrijk om regelmatig de fles(sen) te controleren, om ontploffingen door te veel druk te voorkomen. Zodra er voldoende bruis op zit en je limonade de voor jou perfecte smaak bereikt heeft kan je de fles dus best in de koelkast plaatsen, dit remt het fermentatieproces af.
- Eenmaal gekoeld is deze drank klaar om te drinken. Gezondheid!
Reactie plaatsen
Reacties