Hoe goed je kefir korrels het doen hangt voor een groot stuk af van het water dat je gebruikt. Waarom dit zo is, wat je kan doen en welke soorten water geschikt zijn lees je hier.
We krijgen regelmatig vragen over korrels die in de problemen komen. Héél vaak is het probleem gelinkt met het gebruikte water. Kefir bestaat immers uit bacteriën en gisten die erg gevoelig zijn voor giftige stoffen en een onevenwichtig dieet. Bovendien hebben ze nood aan de juiste hoeveelheid mineralen. Als ze niet helemaal tevreden zijn, dan stoppen ze met fermenteren en groeien.
Soorten water
Kraantjeswater:
In België en Nederland hebben we het geluk toegang te hebben tot drinkbaar kraantjeswater. Kraanwater is het gemakkelijkst en goedkoopst en bevat over het algemeen behoorlijk wat mineralen - meer dan veel merken bronwater.
Het probleem zit hem in verontreinigingen en bijproducten als chloor, chloramine en fluoride. Chloor wordt toegevoegd omdat het bacteriën doodt. Alle bacteriën, dus ook de goede, aanwezig in kefir.
Dit gezegd zijnde, waterkefirkorrels zijn verrassend sterk en kunnen ons leidingwater, mits een kleine ingreep, op lange termijn overleven en verwerken.
Verdampingsmethode:
Laat het water minstens 12 uur staan en veel van het chloor zal verdampen. Helaas verlaagt dit niet het niveau van chloramine dat in de meeste kraanwatervoorzieningen aanwezig is. Mineralen blijven aanwezig.
Water koken:
Kook het water gedurende 15-20 minuten om de meeste chloor te helpen verwijderen. Dit gaat sneller dan de verdampingsmethode. Net als de verdampingsmethode verwijdert deze methode geen chloramine. Mineralen blijven aanwezig.
Gebruik van melasse of citroen:
Er wordt geloofd dat melasse of citroen de sleutel is tot het neutraliseren van leidingwater: beiden zouden zowel chloor als chloramine onmiddellijk neutraliseren en geen aanwezige mineralen verwijderen.
- Melasse: meng ten minste 1/8e theelepel melasse door het leidingwater voordat je de korrels toevoegt.
- Citroen: knijp wat verse citroen uit in de pot water voordat je de korrels toevoegt.
Actieve koolstoffilter:
Koolstoffilters (bvb "Brita") zijn vrij goed in het verwijderen van chloor en het gedeeltelijk verwijderen van bijproducten zoals THM en HAA. Ze zijn ook gedeeltelijk effectief tegen chloramine, maar niet erg effectief tegen fluoride. Er wordt beweerd dat ze geen mineralen verwijderen maar feedback van gebruikers wijst erop dat dit mogelijk niet helemaal waar is.
Osmose en andere sterkere filters:
Je zou ook een Osmose filtratiesysteem met een fluoride filter kunnen proberen. Dit systeem kan veel meer van de chloramine en fluoride verwijderen, maar zal ook de meeste van de mineralen eruit halen.
Putwater
Als uit de analyse van uw put (voor alle duidelijkheid, het gaat om een boorput, niet om regenwater), blijkt dat het water drinkbaar is, dan kan putwater worden gebruikt . Test het water echter op regelmatige basis om na te gaan of het nog steeds drinkbaar is.
Putwater is bijzonder rijk aan mineralen, waardoor het een goede optie is voor waterkefir.
Flessen water
"Flessenwater" is een zeer brede algemene term voor elk water dat op een of andere manier is bewerkt om te voldoen aan verpakkings- en gezondheidsvoorschriften over de hele wereld. Dit kan gaan van regenwater waar organisch materiaal en verontreinigende stoffen uitgefilterd zijn tot water waarbij ultraviolet licht gebruikt werd om de bacteriën te doden.
Als het water dat je koopt in een plastic fles zit, is de kans groot dat sommige chemicaliën uit het plastic in het water lekken, zelfs als het beweert BPA-vrij te zijn.
Maar flessenwater is prima geschikt voor consumptie, dus ook geschikt voor de kefir korrels. Met name bronwater bevat mineralen die gunstig zijn voor waterkefir. Gedemineraliseerde watersoorten zijn dan weer geen voedingsbodem voor de korrels.
Gedistilleerd water
Gedistilleerd water is volledig vrij van alle mineralen, verontreinigingen, bacteriën en zelfs farmaceutische residuen.
Waterkefir heeft meer baat bij het gebruik van water met een hoger mineralengehalte.
Zeewater en regenwater
Zeewater en regenwater zijn (onbehandeld) niet veilig en geschikt zijn voor menselijke consumptie. Beiden bevatten micro-organismen en verontreinigende stoffen die de fermentatie kunnen verstoren. Het is raadzaam het water te koken om alles te doden wat schadelijk kan zijn voor de kefir, maar zeker ook voor jezelf!
Mineralen
Indien je kiest voor een watersoort die minder mineralen bevat, dan kan je ervoor kiezen zelf extra mineralen toe te voegen.
Zo kan je tenminste gedeeltelijk ongeraffineerde suiker gebruiken, omdat die mineraalrijker is (bvb verhouding 25g witte - 5g ongeraffineerde suiker).
Je kan ook mineralen toevoegen op andere manieren manieren:
- Voeg een snufje zuiveringszout toe
- Voeg iets minder dan een theelepel melasse toe
- Verhoog de hoeveelheid ongeraffineerde suiker
- Voeg gedroogd fruit toe, zoals dadels, vijgen, pruimen, abrikozen, veenbessen,...
- Voeg een snufje zeezout toe
- Voeg een snufje calcium carbonaat toe
- Voeg een schijfje citroen toe (bio, met schil, daar zitten de mineralen)
Let op, overdrijf zeker niet! De korrels hoeven ook niet altijd een mineralensupplementje te krijgen; je kan immers ook te veel mineralen geven. Dat merk je wanneer je korrels papperig beginnen te worden. Schakel dan zo snel mogelijk over op een verhouding met meer witte suiker en minder ongeraffineerde (bruine) suiker en laat zeker alle toevoegingen achterwege.
pH
Welke watersoort je ook kiest, denk er zeker ook aan de pH van je water te meten: het is het beste om water te gebruiken met een neutrale pH van ongeveer 7,0. Meten is weten, en ondanks de aanname dat water altijd een neutrale pH heeft zal je leren dat water vaak eerder alkalisch is (pH hoger dan 7)
Reactie plaatsen
Reacties