Waarom drijft mijn SCOBY niet aan het oppervlak?

"Een drijvende SCOBY is een teken van een gezonde SCOBY".  Maar wat als jouw SCOBY lekker lijkt te liggen op de bodem van je pot, of ergens halverwege blijft zweven?  Betekent dit dan dat je kombucha niet gezond is?  Je leest het antwoord hier!

Waarom drijft mijn SCOBY niet aan het oppervlak?

Moet ik me zorgen maken?

Nee!  Je hoeft je niet meteen zorgen te maken indien de SCOBY liever onder of halverwege je pot hangt te lummelen dan fier aan het oppervlak drijft.  De kans is immers groot dat je SCOBY én je kombucha helemaal gezond zijn.  De positie van je SCOBY alleen zegt immers helemaal niks over de gezondheid van je kombucha. 

SCOBY's zijn onderhevig aan de zwaartekracht

Wanneer je je SCOBY in de thee plaatst dan is de kans groot dat hij sowieso eerst naar de bodem zakt, puur door de zwaartekracht.  Na verloop van tijd kan de CO2, die door de fermentatie ontstaat, de SCOBY weer naar het oppervlak van het brouwsel duwen.  Dit gebeurt echter niet altijd.

Temperatuur beïnvloedt de SCOBY

Indien je de kombucha plaatst in een ruimte waar de temperatuur nogal eens schommelt, dan kan dit een impact hebben.  Idealiter fermenteren we op kamertemperatuur omdat dit ervoor zorgt dat de gisten actief zijn.  Bij een verlaging van de temperatuur zullen deze zelfde gisten minder actief worden (hun manier van energie besparen) en de suikers trager omzetten naar CO2.  Minder CO2 betekent dat de SCOBY minder gemakkelijk naar boven geduwd kan worden, waardoor deze eerder gezellig zal indutten onderaan de pot.  Temperatuur heeft dus geen impact op de gezondheid van je kombucha, maar wel op de fermentatietijd (die wellicht langer zal duren bij een lagere temperatuur).

De ene SCOBY is de andere niet

De samenstelling van onze SCOBY's varieert: ze hebben allemaal een andere populatie gisten en bacteriën.  Elke soort heeft zijn eigen functie, waarbij sommigen mee zorgen voor de opbouw van de celluloselaag.  Het kan gebeuren dat er op een bepaald moment in het proces een onevenwicht ontstaat in de populatie waardoor de SCOBY al dan niet geneigd is om te zinken.

Ik dacht dat mijn SCOBY de kombucha net moest beschermen?

Een SCOBY wordt gevormd aan het oppervlak en is één van de tekenen van een gezonde kombucha.  Het is echter niet zo dat de SCOBY het verdedigingsmechanisme vormt tegen verontreiniging: kombucha produceert voldoende zuren (=lage pH) om ervoor te zorgen dat slechte bacteriën niet kunnen gedijen.  Indien een SCOBY boven het oppervlak klimt door de CO2, dan is het net raadzaam om hem weer onder het vochtoppervlak te duwen, om hem net, dankzij de zure pH, te gaan beschermen tegen schimmels.

Hoe zit het dan met de bruis in mijn kombucha?

Een drijvende SCOBY is geen garantie op bruis.  Ondanks het feit dat een drijvende SCOBY de CO2 wat in je pot houdt kan er nog altijd een aanzienlijke hoeveelheid CO2 ontsnappen: de SCOBY wordt omhoog geduwd tot de CO2 een gaatje kan vinden om te ontsnappen.  Bruis ga je dus eerder opbouwen tijdens de tweede fermentatie.  Nieuwsgierig hoe?  Lees dan zeker deze blogpost.

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.