Velen van ons worden geteisterd door schimmelnagels: plots zien je nagels er niet meer uit en wat je ook probeert, de schimmel komt steeds terug. In deze blogpost delen we graag onze kijk op de zaak.
Schimmelnagels: wat is het?
Schimmelnagels worden veroorzaakt door een schimmel die zich als een gek kan verspreiden en aangroeien. Deze infectie wordt in de medische boeken "Onychomycose" genoemd en wordt voornamelijk veroorzaakt door Candida.
De medische behandeling bestaat vaak uit het nemen van antibiotica, wat helemaal niet bevorderlijk is voor je darmen en vaak ook niet voor je lever. Een alternatieve behandeling is lokaal aanstippen, iets wat enkel kan werken indien je dit op lange termijn vol kan houden. Maar dan nog zal de schimmel steeds terugkomen na verloop van tijd.
Candida is een gist/schimmel organisme die van nature in het menselijk lichaam leeft. We hebben kleine hoeveelheden van de gist Candidiasis nodig om o.a. zware metalen te kunnen verteren. Het wordt normaal gesproken in lage concentraties in het lichaam aangetroffen, maar een overproductie van deze gist kan veel problemen veroorzaken.
Hoe zit het dan met bacteriën?
De goede bacteriën in ons lichaam zal infecties onder controle houden en ervoor zorgen dat schimmelgisten hun werk gaan doen op de juiste plaatsen in ons lichaam. Wanneer we echter dor omstandigheden veel antibiotica slikken of chemo krijgen, dan reduceert dat het aantal bacteriën in onze darmflora. Zodra de gist de kans krijgt gaat hij zich vermenigvuldigen waardoor onze darmflora uit balans kan raken. En daarom heb je baat bij het in balans houden van de verhouding bacteriën en gisten.
Gefermenteerde voeding - Candida 1:0!
Eén van de dingen die daarbij kan helpen is het eten van gefermenteerde voeding of het nuttigen van kefir of kombucha. Verwacht echter niet dat schimmelnagels van de ene op de andere dag zullen verdwijnen: de strijd tegen candida neemt vaak maanden in beslag omdat de aangetaste nagel uit moet groeien. Je kan in dit geval opteren om af en toe te genieten van een voetbadje met kombucha azijn.
Azijn kan immers een positieve impact hebben op bacteriën, schimmels en andere schadelijke microben, dus de toevoeging ervan aan een voetbad kan mogelijk voordelen hebben voor de voeten. Voor een voetbadje los je één deel kombucha azijn op in 2 delen water op lichaamstemperatuur - na verloop van tijd kan je opbouwen tot 1:1 kombucha azijn versus water. Week je voeten dagelijks ongeveer 10-15 mintuten in deze oplossing en droog ze goed af met een schone handdoek (was de handdoek nadien en gebruik hem niet opnieuw!). Mooi meegenomen: dit voetbadje helpt ook tegen stinkvoetjes :-)
Reactie plaatsen
Reacties