Het is weer volop zomer, de ideale tijd voor verkoelende kefirdrankjes, lekker fruit en... vakantie! Niet alleen wij, de mens, genieten van deze heerlijke periode: ook de fruitvliegjes zijn steevast van de partij! Lees in dit artikel wat je kan doen om fruitvliegjes buiten te houden.
Fruitvliegjes worden blij van waterkefir!
We kennen het allemaal: we proberen onze fermentatie-producten zo goed mogelijk te beschermen en toch krijgen we nog af te rekenen met de vervelende fruitvliegjes... Vooral wanneer je met vakantie gaat dreigt het al eens mis te gaan.
Standaard fermentatie vormt meestal geen probleem omdat je de potten goed afsluit. Bij het maken van kefir heb je echter de keuze of je kiest voor een afsluitbare pot of niet, maar je moet je er wel van bewust zijn dat kefir fruitvliegjes aantrekt als een magneet: het kleinste gaatje zorgt ervoor dat de fruitvliegjes gaan slurpen en daarna zwemmen in je pot, met alle gevolgen van dien. Over het algemeen zijn je kefirkorrels zowat onmiddellijk voor de vuilbak, en dat willen we uiteraard graag voorkomen!
Daarom zetten we graag de FermiTable tips tegen fruitvliegjes even voor je op een rijtje!
Tip 1: laat geen sporen na!
Eerste gouden regel: laat nooit fruitrestjes liggen en spoel je glas waaruit je je kefir of frisdrank gedronken hebt goed uit vooraleer je het op het aanrecht zet. Doe je dit niet dan heb je in no time een hele zwerm aan kleine indringers.
Tip 2: dek je pot goed af
Tip 3: kies voor een gesloten kefir pot
Kies eventueel voor potten met aangepast en geïntegreerd deksel. Zo heb je helemaal geen zorgen meer over fruitvliegjes, want ze kunnen er gewoon niet meer bij.
Voor kefir (en ook kombucha) is de Kefir Maker Set van Kefirko een zeer goede totaaloplossing.
Indien je Kilner bokalen met een brede opening gebruikt zijn ook de kefir deksels van Masontops een goede optie.
Tip 4: lok fruitvliegjes in de val
Heb je toch nog last van fruitvliegjes? Maak dan valletje. Neem een oud conservenpotje uit je glasbak en doe er een restje fruit (bvb een stukje fruit van je tweede fermentatie) en een beetje kefir in. Span een stukje huishoudfolie over de opening van het potje en prik er kleine gaatjes in met een tandenstoker. De vliegjes zullen door de gaatjes kruipen en kunnen er niet meer uit.
Een alternatieve methode is een bodempje kombucha/kefir samen met een druppel (biologisch) afwasmiddel in een glazen potje. Hierbij hoef je geen folie te spannen: je kan het gewoon open laten staan, want door het druppeltje afwasmiddel kunnen vliegjes niet meer uit de kombucha/kefir klauteren.
Eenmaal je val zijn werk gedaan heeft kan je het potje leeg gieten in de tuin. Veel plantjes (niet allemaal!) zijn gebaat bij de toegevoegde zure pH.
Veel succes met het vliegjes vangen!!
Reactie plaatsen
Reacties