Welke thee kies ik voor mijn kombucha?

Het recept voor kombucha is eenvoudig: thee, suiker en een SCOBY.  Er wordt een duidelijke keuze gelaten tussen de verschillende soorten thee die je kan gebruiken, echter, wat is het verschil en welke kies ik nu het beste?  

Welke thee kies ik voor mijn kombucha?

Echte thee

Voor het maken van kombucha heb je echte thee nodig, afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis L., omdat deze de nodige mineralen en stikstof aanlevert.

Biologische thee

Jouw theekeuze heeft invloed op de gezondheid van de SCOBY en bijgevolg dus ook op de smaak en kwaliteit van het eindproduct.  Zo komen we bij aandachtspunt 1: kies zoveel mogelijk voor biologische thee, om chemische verontreiniging te voorkomen.

Theïne, de natuurlijke pesticide

Indien je gevoelig bent voor cafeïne/theïne kan je ook maar beter letten op het theïnegehalte van je thee, want je SCOBY kan deze niet wegwerken.  Je vindt dit stofje van nature in alle theeblaadjes die afkomstig zijn van de theeplant Camellia sinensis: zwarte thee, groene thee én witte thee.  Terwijl wij vaak negatief denken over cafeïne door de voelbare invloed die het op ons lichaam kan hebben heeft het voor de theeplant eerder een noodzakelijke functie: het is een natuurlijke pesticide.  Dit is wellicht de reden waarom wij, mensen, van nature aangetrokken worden tot het stofje en het ons alertheid biedt.  Sommige studies beweren zelfs dat het Alzheimer en Parkinson kan helpen voorkomen, maar bewijzen hiervan zijn er nog steeds niet.  

Resterende hoeveelheid theïne in kombucha

Het is heel moeilijk om te weten hoeveel theïne er nog in je kombucha zit, omdat dit afhangt van de gebruikte thee (kwaliteit en theïnegehalte), de variaties in recepten, de fermentatietijd, je fermentatiecyclus (bvb non-stop fermentatietechniek versus gewone fermentatie) en temperatuur.  Er blijft aan het einde van het proces slechts een beperkte hoeveelheid theïne over.  Bovendien is theïne misschien nog zo slecht niet voor ons lichaam...

Over het algemeen mag je ervan uit gaan dat je kombucha nog ongeveer 1/3 van de theïne van je thee bevat:

  • Zwarte thee bevat 60-90mg theïne per tas - restant: 20-30mg. 
  • Oolong thee bevat 50-75mg theïne per tas - restant: 17-25mg.
  • Groene thee bevat 35-70mg theïne per tas - restant: 12-23mg.
  • Witte thee bevat 30-55mg theïne per tas - restant: 10-18mg.

l-theanine

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen de cafeïne in koffie vs thee.  De theedrinkers onder ons zullen weten dat het drinken van thee over het algemeen eerder een kalmerend effect heeft, terwijl dit bij koffie eerder omgekeerd is.  Gek toch? Wel, dit verschil is te verklaren door de aanwezigheid van een angstverlagend middel in thee: l-theanine.  Dit stofje werkt de stimulerende effecten van de cafeïne in thee tegen en zorgt voor een kalmerend effect.  Meer nog, het zou een positieve invloed hebben op het geheugen en onze stemming verbeteren.

Thee zonder theïne?

Hoe aanlokkelijk het ook mag zijn indien je gevoelig bent voor theïne, het is verstandig toch geen thee te kopen waarvan de theïne verwijderd werd, gezien dit een chemisch proces is dat stoffen nalaat op je thee en potentieel invloed kan hebben op de kwaliteit van je kombucha.

Meng verschillende soorten thee

Indien je je kombucha wil verwennen maar toch liever het theïnegehalte beperkt dan kan je kiezen voor een gemengd gebruik van zwarte versus groene/witte thee, waarbij je bvb 80% groene/witte thee neemt en 20% zwarte.  Je SCOBY zal je dankbaar zijn!

Citroenmelisse

Zijn er dan geen kruidenthee's die een goed alternatief zijn?  Toch wel!  In een studie* werd aangetoond dat citroenmelisse (Melissa officinalis L.) met succes kan worden gebruikt voor kombucha. In vergelijking met zwarte thee blijkt deze kombucha zelfs een hogere antioxidatieve werking te hebben.

Rooibos

Rooibos is afkomstig van een plant die van nature voorkomt in Zuid-Afrika en dus niet van de theeplant.  Daarom is het eigenlijk ook geen thee en bevat rooibos geen theïne.

Verhoudingen

Je kan dus perfect kruidenthee als citroenmelisse, rooibos of zelfs hibiscus gebruiken voor je kombucha, echter kies bij voorkeur voor een mix met 3/4 kruidenthee en 1/4 echte thee.  Na een paar keer brouwen kan je je SCOBY ook weer op krachten laten komen door weer 100% echte thee te gebruiken.  Het is altijd verstandig deze experimenten te doen met reserve SCOBY's en zeker nog eentje die steeds echte thee gehad heeft opzij te houden.

 

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5079149/

 

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.