Het klinkt misschien gek, maar probiotica kunnen je weldegelijk helpen bij het voorkomen van blaasontstekingen. Benieuwd hoe? Lees het in deze blog!
Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas en urethra, veroorzaakt door.... jawel: darmbacteriën!
Wanneer je een goede weerstand en immuunsysteem hebt zal dit je beschermen en ervoor zorgen dat de goede bacteriën die aanwezig zijn in o.a. je urethra de zuurgraad in balans houden zodat de slechte (darm)bacteriën geen kans krijgen.
Wie al eens een blaasontsteking gehad heeft weet dat dit zeer pijnlijk kan zijn: je wil dit dus liever vermijden. Naar mate we ouder worden neemt ook het risico op blaasontstekingen toe.
Is antibiotica de oplossing?
Omdat bacteriën vaak de oorzaak zijn van urineweginfecties, schrijven artsen bijna altijd antibiotica voor om de infectie te behandelen. Hoewel antibiotica de bacterie uitschakelen, zorgen ze bij een vrouw voor twee mogelijke complicaties:
- Er is een grote kans op een vaginale schimmelinfectie omdat de antibiotica alle bacteriën vernietigen, zelfs de heilzame microben die de darm- en vaginale gezondheid beschermen. Het verband tussen urineweg- en schimmelinfecties is zo goed vastgesteld dat veel artsen tegelijkertijd antibiotica en een vaginale antischimmelcrème voorschrijven. Het uitroeien van nuttige bacteriën kan zelfs de weg vrijmaken voor een vicieuze cirkel van infecties, waardoor een vrouw vatbaarder is voor terugkerende urineweginfecties en gistinfecties.
- De tweede waarschijnlijke complicatie is een interstitiële blaasontsteking, of chronische ontsteking van de blaaswand. Dit treedt op wanneer antibiotica langer actief zijn dan de bacteriën waarop ze gericht zijn en hun aanwezigheid de blaaswand doet ontsteken. Daarom wordt de antibiotica slechts voor een korte periode voorgeschreven.
In plaats van te vertrouwen op antibiotica kan je dus best kiezen voor een meer holistische benadering, die uw blaas eerder versterkt tegen binnendringende bacteriën.
De natuurlijke verdediging
Je lichaam heeft verschillende verdedigingsmiddelen tegen bacteriële invasies. Urine heeft een natuurlijke pH-waarde die de groei van bacteriën ontmoedigt, en normaal urineren spoelt bacteriën weg die proberen op te stijgen door de plasbuis. De binnenkant van de blaas heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen: wanneer bacteriën zich beginnen te vermenigvuldigen produceert je immuunsysteem meer witte bloedcellen om de infectie te bestrijden.
Het afweersysteem ondersteunen
Je kan het afweersysteem van je lichaam ondersteunen door
- veel vocht te drinken om de urinestroom te verhogen;
- door natuurlijke stoffen te gebruiken die de immuunrespons versterken en voorkomen dat bacteriën zich aan de binnenkant van de blaas vasthechten.
Kan veenbessensap helpen?
De volkswijsheid zegt dat veenbessensap (cranberrysap) helpt bij het voorkomen en behandelen van urineweginfecties. Wetenschappers hebben vastgesteld dat cranberry's een verbinding bevatten die D-Mannose wordt genoemd en die helpt voorkomen dat bepaalde bacteriën (E. coli) zich aan de wanden van de blaas vasthechten. Dit betekent dat bacteriën tijdens het plassen kunnen worden uitgespoeld voordat ze zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. Maar er is een probleem met dit eenvoudige middel: om de infecties effectief te voorkomen, moet u elke dag een glas veenbessensap drinken. Het meeste cranberrysap is sterk gezoet, en suiker veroorzaakt een ravage aan de bloedsuikerspiegel en schaadt de immuunfunctie. Ongezoet cranberrysap is een optie, maar veel mensen hebben een hekel aan de intens zure smaak.
Andere oplossingen
Andere manieren om je blaas en urinewegen gezond te houden zijn het drinken van veel vocht, vooral zuiver water. Dit houdt de blaas schoon en voorkomt overgroei van schadelijke bacteriën.
Nog belangrijker: het eten van gefermenteerd voedsel zoals zuurkool en kefir voedt een populatie van gezonde flora en beschermt de urinewegen tegen indringers!
Hoe kan kefir helpen?
Zowel e. coli als candida zijn opportunistische organismen die koloniseren wanneer populaties van nuttige bacteriën uitgeput raken. Helaas zijn nuttige organismen gevoelig, zodat hun populaties kunnen worden uitgeput door periodes van stress, een hoog suikergehalte/ laag vezelgehalte, giftige stoffen uit alcohol en medicijnen.
Het is aangetoond dat een dagelijkse dosis traditioneel gemaakte kefir de populatie van nuttige bacteriën een positieve boost geeft.
Indien je specifiek last hebt van cadida infecties dan kan je best kiezen voor melkkefir op basis van geitenmelk. Deze melksoort bevat immers caprylzuur, een verbinding die de groei van de organismen die candida verspreiden kan beperken, waardoor het gemakkelijker is om er van af te komen.
Studies tonen ook aan dat nuttige bacteriën, vooral de lactobacillus-soorten, een goede preventieve maatregel bieden tegen urogenitale aandoeningen.
Conclusie
Indien je gevoelig bent aan blaasontstekingen is het dus zeker verstandig om af en toe gefermenteerd voedsel te eten en te kiezen voor het drinken van kefir. Trouwens, wist je dat waterkefir met gedroogde veenbessen heerlijk is?! Indien je enkele besjes toevoegt aan je tweede fermentatie, in een goed afgesloten fles, verkrijg je een aperitief-waardig bruisend zomers drankje. Wie zei dat gezond en lekker niet samen gaan?!
Reactie plaatsen
Reacties