Waterkefir is een gefermenteerde drank en qua werking vergelijkbaar met melkkefir. De korrels zijn echteer anders van vorm en kleur. Waar melkkefir leeft van melksuikers leeft waterkefir eerder van de (fruit)suikers die je toevoegt aan het water.
Wat is waterkefir?
Waterkefir is een symbiose van verschillende micro-organismen en gisten die zich voeden een (fruit)suikers en zorgen voor een fris drankje. Waterkefir wordt dus gemaakt op basis van waterkefirkorrels die je gedurende 24 à 48u laat fermenteren (op kamertemperatuur) in water met suiker. Om de kefirkorrels nog blijer te maken kan je er gedroogde vruchten (opgelet, zorg ervoor dat je kiest voor ongezwavelde vruchten) en een schijfje citroen aan toevoegen. Na 24 à 48u mag je de drank "oogsten": het water overgieten in een fles en er smaakmakers aan toevoegen. Na opnieuw 24 à 48u is het drankje klaar voor de koelkast en heb je een overheerlijke gezonde limonade. Het gedroogde fruit kan je eventueeel verwerken in een smoothie en de kefirkorrels gebruik je weer voor je volgende brouwsel.
Geschiedenis van waterkefir
De geschiedenis van water kefir is niet echt gekend, maar we weten wel dat het op zijn minst vele eeuwen oud is.
Volgens een combinatie van onderzoek en speculatie wijst de oorsprong ervan waarschijnlijk in de richting van Mexico, waar M. L. Lutz in 1899 het bestaan ervan documenteerde in het van nature met suiker verzadigde water van de Ountia cactus (de stekelvijg).
Er is ook een soortgelijk verhaal van water kefir afkomstig uit Tibet, toen monniken Moeder Teresa van Calcutta de kefirkorrels gaven als geschenk. Een ander verhaal suggereert dat ze in Europa (de Ionische eilanden) en het westen werden geïntroduceerd door de Britse soldaten na de oorlog in de jaren 1800. Dit verhaal verwijst echter waarschijnlijk naar de Ginger Beer Plant, die zeer veel lijkt op waterkefir, maar een aparte cultuur heeft. Sommigen suggereren dat de ene zelfs lang geleden uit de andere is geëvolueerd.
Waterkefir werd naar verluidt ook gebruikt in de buurt van de plaats waar de melkkefirkorrels vandaan komen, in het Kaukasus gebergte.
Bacteriën en gisten in waterkefir
Water kefir is typisch samengesteld uit zowel melk- als azijnzuurbacteriën. Lactobacillus en Leuconostoc zijn de melkzuurbacteriën. Dan zijn er nog de Acetobacter, Gluconobacter en Gluconacetobater, wat de azijnzuurbacteriën zijn. (Gluconobacter en Gluconaeceobater komen veel minder vaak voor dan Acetobacter).
Onlangs werden Bifidobacteriën en Zymomonas ontdekt in waterkefirkorrels als een groot percentage van de totale bacterie. Streptokokken werden in eerder onderzoek geïdentificeerd, maar zijn in de nieuwere studies niet gevonden.
Saccharomyces cerevisiae en hanseniaspora valbysensis lijken de twee grootste gisten te zijn, gevolgd door andere kleine gisten.
Vitaminen aanwezig in waterkefir
- B1
- B2
- B6
- B8
- B12
- C
- D
Waarom heb je deze vitamines nodig?
- Vitamine B1 is erg belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel.
- Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam.
- Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling (afbraak en opbouw van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten). Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.
- Vitamine B8 heb je nodig om energie uit eten vrij te maken en om vetzuren te vormen. Deze vitamine draagt ook bij tot het behoud van gezonde huid en haar, en een normale werking van het zenuwstelsel.
- Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen (nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren). Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.
- Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.
- Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen (voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden). Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.
Maar wat betekent dit nu voor mijn lichaam?
Het op dagelijkse basis drinken van waterkefir kan talloze positieve effecten op je lichaam hebben:
- Bevorderen van stoelgang.
- Positieve invloed op klachten die te maken hebben met stress, depressie en angst.
- Verbeteren van het immuunsysteem.
- Leveren van lichaamsenergie.
- Positieve invloed op huidproblemen zoals eczeem en psoriasis.
- Bloeddrukregulerend.
- Voorkomen van blaasontstekingen.
- ...
Reactie plaatsen
Reacties