Op zoek naar een gezonde(re) frisdrank, verrassend van smaak?  Probeer dan zeker eens om melkkefir limonade te maken!  Je leest het goed, deze keer gaan we aan de slag met melkkefir in plaats van waterkefir!

Kiezen voor limonade van melkkefir of kefirwei?

Op zich kan je limonade maken van zowel de melkkefir als de wei.  

  • Wei zal fermenteren tot een heldere frisdrank en bevat geen melkeiwitten (mits goed gezeefd).  Als je dus iets wil maken dat lijkt op traditionale limonade dan kies je beter voor de wei.
  • Melkkefir zal scheiden bij het fermenteren.  Je kunt het schudden voor het serveren, en het resultaat is dus niet echt een limonade, maar eerder een op smaak gebrachte (licht) bruisende melkkefir.

Hoe maak je limonade van kefirwei?

Limonade maken van kefirwei is heel eenvoudig: gebruik ongeveer 1/4 wei in combinatie met 3/4 appelsap, bessensap of mangosap. Citrus- of ananassap zijn geen goede combinatie (Hierdoor gaat de kefir stremmen en wordt de gist draderig).

Giet alles in een goed afgesloten fles zodat er bruis opgebouwd kan worden en laat ongeveer 3 dagen op kamertemperatuur fermenteren.  Zodra de frisdrank bruist kan je hem in de koelkast plaatsen zodat je hem koud kan drinken.  De limonade is in de koelkast nog ongeveer 3 weken houdbaar.

Hoe maak je limonade van melkkefir?

Op zich maak je dus niet echt een limonade maar eerder een (licht) bruisende op smaak gebrachte drinkyoghurt.  Daarom is het belangrijk om te kiezen voor smaken die goed combineerbaar zijn met de smaak van melk.  Hier zijn enkele suggesties:

  • Vanille: vanille combineert erg goed met melkkefir. Voeg gerust de binnenkant van een half vanillestokje of 1 theelepel vanille-extract toe aan je kefir, al dan niet in combinatie met een andere smaak.  Vanille bevat geen suiker dus om een bruisende drank te bekomen kan je best suiker of vruchten(sap) toevoegen.
  • Vruchtensap: 1 kop melkkefir kan gemengd worden met maximaal 3 koppen sap, zoals bessensap of mangosap.  Net zoals voor limonade van kefirwei is het geen goed idee om te kiezen voor sap van ananas of citrusvruchten omdat de gisten in de kefir dan draderig en minder smakelijk worden.
  • Stukjes fruit: je kan kiezen voor vers of gedroogd fruit, al dan niet in combinatie met het vruchtensap (of zelfs de vanille).  
  • Zeste: als je toch houdt van een citrussmaak, dan kan je de zeste van sinaasappelschil gebruiken. 
  • Thee of koffie: net als sap kan 1 kop melkkefir gemengd worden met maximaal 3 koppen gezette thee of koffie. Het enige verschil is dat thee geen suiker bevat om de frisdrank te helpen bruisen. Voeg dus minstens 2 theelepels suiker per kopje thee toe om de fermentatie te voeden.

Voeg je smaakje toe aan de melkkefir en sluit goed af zodat de bruis opgebouwd kan worden en de smaken zich vermengen.  Let vooral met vers fruit op dat je niet te lang fermenteert en bewaart om schimmelvorming te voorkomen.  Zodra er naar jouw smaak voldoende bruis op je drankje zit plaats je het in de koelkast om eenmaal koud te drinken. 

Relevante producten:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.