Het meten van de pH van je product is één van de belangrijkste indicatoren die je kan gebruiken om na te gaan hoe ver je fermentatieproces gevorderd is.
Door de pH te meten kan je weten of het fermentatieproces op gang gekomen is, en hoe ver het proces gevorderd is.
Wat is pH?
pH wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 14.0 en wordt gebruikt om te meten hoe zuur of alkalisch iets is.
- pH 7.0 betekent dat de stof neutraal is.
- Een pH van minder dan 7.0 betekent dat iets zuur is.
- Een pH van meer dan 7.0 betekent dat iets alkalisch is.
pH van Waterkefir
Water heeft een gemiddelde pH van 7.0. Meteen de reden waarom we vaak een schijfje citroen toevoegen bij het opstarten, want op deze manier creëren we een optimaal milieu voor de bacteriën die actief worden in een zure omgeving van pH 5.0 à 6.0. Na de eerste fermentatie daalt de pH tot pH 4.0 à 4.5, na de tweede fermentatie daalt de pH nog een keer. De ideale pH van waterkefir ligt tussen pH 3.5 en 4.6: hoe lager de pH, hoe zuurder de smaak (geheel je eigen keuze!). Let wel, de pH mag zeker niet hoger zijn dan pH 4.6 om veilig te kunnen worden genuttigd.
Belangrijk weetje: om de pH waarde correct te meten druppel je enkele druppels vloeistof op de teststrips. Stop de strips niet rechtstreeks in de vloeistof: dit geeft een vals resultaat.
Reactie plaatsen
Reacties