Het meten van de pH van je product is één van de belangrijkste indicatoren die je kan gebruiken om na te gaan hoe ver je fermentatieproces gevorderd is.
Door de pH te meten kan je weten of het fermentatieproces op gang gekomen is, en hoe ver het proces gevorderd is.
Wat is pH?
pH wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 14.0 en wordt gebruikt om te meten hoe zuur of alkalisch iets is.
- pH 7.0 betekent dat de stof neutraal is.
- Een pH van minder dan 7.0 betekent dat iets zuur is.
- Een pH van meer dan 7.0 betekent dat iets alkalisch is.
pH van kombucha
Bij het opstarten van kombucha moet je ervoor zorgen dat de verhouding starter versus thee je een start-pH van maximum pH 4.2 bezorgt, wat op zich al vrij laag is. Indien de pH hoger ligt betekent dit dat je meer starter moet toevoegen. Bij het fermentatieproces zal de pH verder dalen tot pH 2.6 à 3.5.
Belangrijk weetje: om de pH waarde correct te meten druppel je enkele druppels vloeistof op de teststrips. Stop de strips niet rechtstreeks in de vloeistof: dit geeft een vals resultaat.
Reactie plaatsen
Reacties